De graafwerkzaamheden op Circuit Zandvoort zijn al in volle gang, terwijl de provincie nog niet de definitieve natuurvergunning heeft afgegeven. Dan hoef je niet gek op te kijken dat organisaties naar de rechter stappen om stillegging van het werk te eisen. Volgens GroenLinks had de provincie handhavend moeten optreden.

Het moge duidelijk zijn dat de Formule 1 bij GroenLinks niet op het verlanglijstje stond. Maar we hebben nu eenmaal een circuit in Noord-Holland - helaas in een prachtig duingebied - en dat circuit heeft vergunningen. Als het organiseren van de Grand Prix binnen die vergunningen valt, dan kan deze plaatsvinden. En dan rest de provincie de taak er met andere overheden zorg voor te dragen dat dit mega-event goed en vooral veilig verloopt. Daar hoort ook goede communicatie en volledige transparantie bij. Het College schreef een uitgebreide brief over het vergunningentraject aan de Staten. Prima, maar deze informatie zou  sowieso voor eenieder goed vindbaar moeten zijn op de provinciale website.

Goede communicatie is niet genoeg: procedures - die burgers en de natuur beschermen - moeten ook zorgvuldig en correct doorlopen worden. Daar lijkt het nu aan te schorten.  Daarmee snijden niet alleen de provincie, maar ook het circuit zichzelf in de vingers. Werkzaamheden starten voordat de natuurvergunning definitief is en terwijl het circuit nog in gesprek is met de natuurorganisaties: dat is dom en bijna uitlokking. Logisch dat natuurorganisaties alsnog naar de rechter stapten. Met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de planning van alle voorbereidingen. Dat zullen we spoedig zien.

De Formule 1 kan doorgaan als alle benodigde vergunningen correct worden verleend en iedereen netjes op z’n beurt wacht. De tijd is krap, maar dat kan geen argument zijn om te gaan rommelen. GroenLinks gaat er vanuit dat alles correct en transparant verloopt en daarop moeten burgers en organisaties kunnen vertrouwen.  

Rien Cardol