Woensdag 12 april bespraken de Provinciale Staten het rapport van verkenner Ankie Broekers-Knol. Broekers-Knol stelt voor dat de vier grootste partijen (BBB, VVD, PvdA en GroenLinks) aan de volgende fase beginnen: de informatieronde. 

Natuurlijk zijn wij daar als GroenLinks toe bereid. We zijn zeer benieuwd naar de inhoudelijke plannen van met name de BBB en beseffen dat er nog heel veel gesprekken zullen volgen.

Ankie Broekers-Knol en Bernt Schneiders zijn aangesteld als informateurs.

Hoe het proces tot nu toe verliep

Na de verkiezingen heeft de BBB als grootste partij (8 zetels) Ankie Broekers-Knol als verkenner aangesteld en zijn de eerste gesprekken gevoerd.

Op 29 maart was er een duidingsdebat, waarin partijen hun interpretatie van de verkiezingsuitslag geven. GroenLinks bedankte de kiezers, feliciteerde alle partijen die gewonnen hebben (BBB, Partij voor de Dieren, PvdA, Volt en 50Plus) en constateerde dat er winst is er aan de rechter maar ook aan de groene kant. In dit debat spraken PvdA en GroenLinks beide uit dat ze elkaar vasthouden tijdens de onderhandelingen en ook dat ze er graag een progressieve partij bij willen hebben voor de balans.

Er volgden nog meer gesprekken en toen presenteerde Broekers-Knol het rapport, dat afgelopen woensdag is toegelicht en besproken. Het rapport van de verkenner vind je hier.

GroenLinks heeft aangegeven natuurlijk te willen praten. We zijn zeer benieuwd naar de inhoudelijke plannen van vooral de BBB. Uiteindelijk willen we een Provinciaal bestuur met een groene koers dat de problemen aanpakt.

Nu worden eerste passen gezet om met deze vier partijen een informatieronde te beginnen. Er is net een tweede informateur, naast Ankie Broekers-Knol aangesteld: Bernt Schneiders. Er zullen nog wel veel gesprekken volgen. Een spannende tijd dus.