In de Statenvergadering van 15 november werd het Wieringerrandmeer definitief ter ziele gedragen. Maar alle partijen gaven wel aan dat de provincie de Kop van Noord-Holland niet in de steek mag laten. Om die reden wordt een commissie aan het werk gezet, met deskundigen uit het gebied, die plannen voor de toekomst zal gaan maken. Op nadrukkelijk aandringen van GroenLinks gaat deze commissie op zoek naar impulsen voor zowel economie als natuur.
Provinciale Staten stemden in met het besluit van Gedeputeerde Staten om de samenwerkingsovereenkomst die tot het Wieringerrandmeer had moeten leiden, te beëindigen. De financiële risico's zijn te groot geworden en het plan lijkt door omvang en invulling steeds minder op het oorspronkelijke project met natuur, recreatie en economie waar GroenLinks positief over was.
Nu er geen randmeer komt, dient op een andere manier de Kop van Noord-Holland wel een impuls te krijgen. Het CDA vroeg via een motie om een commissie met deskundigen uit de regio in te stellen, die voorstellen voor zo'n impuls zou doen. In dat voorstel miste GroenLinks echter de aandacht voor ecologie en natuur, terwijl dat in het Wieringerrandmeer wel een volwaardig doel was naast de sociaal-economische ontwikkeling. Na een stevige discussie en herhaalde verzoeken van GroenLinks besloot het CDA uiteindelijk beide impulsen in de opdracht voor de commissie te zetten. Zo gaan ecologie en economie hand in hand.