* het Streekplan (Ontwikkelingsbeeld) Noord-Holland noord
* de Realisatieovereenkomst N201
Streekplan Noord-Holland Noord
Op 25 oktober is in de Staten het Streekplan Noord-Holland Noord vastgesteld, met alleen de stemmen van de SP tegen. Onze inzet was er vooral op gericht natuur en landschap te beschermen om zo de grote kwaliteiten – rust en ruimte – van dit deel van de provincie te waarborgen. We vinden dat dit goed gelukt is, om een aantal redenen. Ten eerste is er een grotere inzet op intensief ruimtegebruik: meer woningen dienen binnen bestaande kernen gebouwd te worden en ook bestaande bedrijventerreinen dienen beter benut te worden. Het aantal hectares dat was gereserveerd voor bedrijven is bovendien fors teruggedrongen, door meerdere locaties (uitbreiding De Vork, Breekland) te schrappen. Ten tweede krijgt de bollenteelt slechts beperkt ruimte om uit te breiden (voorstellen samen met D66 en PvdA) en dan gaat het vooral om uitplaatsing uit kwetsbare gebieden als de binnenduinrand. Ten derde zijn de instrumenten beeldkwaliteitsplan en regionale woonvisie verder aangescherpt, zodat gemeenten nog zorgvuldiger plannen moeten maken als zij kiezen voor een uitleglocatie. Ten vierde grote terughoudendheid met woonlandschappen: geen locaties aanwijzen en als gemeenten het echt willen, dan alleen aansluitend aan bestaande kernen en niet midden in het landschap (ook samen met D66 en PvdA).
Een groot aantal van onze moties en amendementen, de meeste daarvan ingediend samen met de coalitiepartijen, konden op brede steun rekenen.
- Amendement sociale woningbouw: alle gemeenten in een regio moeten hun bijdrage leveren aan voldoende betaalbare woningen, dus niet alleen de stedelijke gebieden
- Amendement durfsport centrum: de geplande locaties in de Wieringermeer voor motorcross en andere durfsporten zijn geschrapt
- Motie binnenstedelijk en binnendorps: in alle drie regio's zal van de nieuw te bouwen woningen 40% binnen de bestaande kernen gebouwd moeten worden – van dit percentage kan alleen met goede motivatie worden afgeweken, met een ondergrens van 30% (de oorspronkelijke doelstelling)
- Motie intensief ruimtegebruik bedrijven: 15% van de hectares die gepland zijn voor bedrijven moeten ingevuld worden door herstructurering en beter gebruik van bestaande terreinen (was 10%)
- Motie uitsluitingsgebieden: wanneer er op agrarische percelen gebouwd gaat worden of wanneer in uitsluitingsgebieden recreatiewoningen worden gepland, is hiervoor een beeldkwaliteitsplan verplicht (was facultatief)
- Motie beeldkwaliteitsplan: het nieuwe instrument beeldkwaliteitsplan, één van de pijlers van het streekplan, zal voor 1-1-2007 worden geëvalueerd
- Motie Noordboog: van deze verbinding tussen IJsselmeer, Waddenzee en Noordzee zal de concrete uitwerking, inclusief ruimtelijke invulling en beoogde grondaankopen, voor 1-1-2006 vastgelegd worden
Verder heeft het bedrijventerrein aan de Jaagweg ten zuiden van Berkhout de nodige discussie teweeg gebracht. Na veel onderling overleg hebben we besloten deze locatie te accepteren, maar wel onder een aantal harde voorwaarden. Het terrein zelf wordt 100% duurzaam ingericht, er komt een groene buffer naar het dorp Berkhout toe en de ecologische verbinding naar de Leekerlanden wordt gerealiseerd. De Leekerlanden zelf blijven voor nu en altijd vrij van bebouwing en GS krijgt de opdracht gronden aan te kopen ten westen van de locatie Jaagweg om doorgroei van bedrijven richting Avenhorn tegen te gaan. Tenslotte wordt het terrein Westfrisia-Noord geschrapt en slechts een ruimtelijke reservering na 2014.
Via deze nieuwsbrief ook nog mijn grote dank en waardering voor de vele reacties, suggesties en kritische opmerkingen die vanuit de verschillende lokale afdelingen zijn gekomen.
Harmen Binnema, ha.binnema@mdw.vu.nl, 06-471.244.82.
Staten akkoord met N201, GroenLinks pleit voor openbaar vervoer en aquaduct Amstel
Provinciale Staten hebben maandag 25 oktober, op de SP na, ingestemd met de Realisatieovereenkomst N201. Zoals het er nu uitziet, kan daarmee na vele jaren discussie en voorbereiding, de omlegging van de N201 van start gaan. GroenLinks had in principe in het collegeprogram al ingestemd met de N201 (o.a. in ruil voor het afzien van een nieuwe wegverbinding A6-A9). Het huidige plan wijkt af van vorige plannen, o.a. door bezuinigingen. Daardoor is her en der het nodige asfalt gesneuveld: "minder geld is minder asfalt", konden we dan ook tevreden constateren. Wij hebben ons vooral gericht op drie elementen: de financiën, openbaar vervoer, en natuur en landschap.
De Realisatieovereenkomst kent nog vele financiële onduidelijkheden en risico's. Hierop hebben we stevige kritiek geuit en met de andere collegefracties heeft GroenLinks hierover een aantal moties ingediend. In de belangrijkste is vastgelegd dat de provincie vooralsnog € 20 miljoen reserveert voor mogelijke financiële tegenvallers die ten laste van de provincie komen.
Met de PvdA hebben we drie moties ingediend over hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) dat samenhangt met de N201: de HOV-verbinding aan de oostkant van Schiphol, de HOV-verbinding door Aalsmeer (over het huidige tracé van de N201 dat na omlegging vrij komt) en het doortrekken van de Amstelveenlijn naar Uithoorn. Alledrie de moties zijn door de Staten aangenomen.
Tenslotte hebben we nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de landschappelijke inpassing van de weg en de noodzakelijke natuurcompensatie. Op dit laatste onderwerp zullen we in de toekomst zeker nog terugkomen. Een motie die we samen met de PvdA hebben ingediend en waarin de wenselijkheid van een aquaduct onder de Amstel wordt uitgesproken, is unaniem door de Staten aangenomen.