Hoewel concrete plannen klaarliggen om snel stappen te zetten in de meest kwetsbare gebieden, heeft het kabinet het eerder toegezegde geld uit het Transitiefonds ingetrokken. Zonder deze middelen dreigen natuur, boeren en bouw volledig vast te lopen.
De stikstofproblematiek in Noord-Holland is complexer dan in andere provincies. De provincie telt twaalf stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden waar de natuur al jarenlang onder zware druk staat. Hierdoor stokt de vergunningverlening, wat grote maatschappelijke opgaven – zoals woningbouw en energietransitie – belemmert. Daarbij spelen unieke regionale factoren een rol: zo worden de grote duingebieden aangetast door het lastig beheersbare ‘ammoniak uit zee’, remt netcongestie in combinatie met stikstofuitstoot de vergroening van de industrie, en is een deel van de beschermde natuur in agrarisch gebruik. Omdat Noord-Holland relatief veel extensieve veehouderij kent, komt de provincie bovendien niet in aanmerking voor landelijke opkoopregelingen.
De oplossing ligt in vijf kwetsbare gebieden, met name de veenweiden. Daar kunnen met een investering van 450 miljoen euro snel resultaten worden geboekt. Deze aanpak biedt niet alleen herstelkansen voor de natuur, maar ook perspectief voor boeren die willen verduurzamen én ruimte voor bouwprojecten die nu stilliggen. Het lost knelpunten op en brengt de provincie weer in beweging.
De boodschap van Rosan Kocken en haar partners is duidelijk: Noord-Holland is klaar om te handelen. Wat ontbreekt, is de financiering. Met steun vanuit Den Haag komt er weer lucht – voor de natuur, de boeren en de bouw.
De brief is ondertekend door:
- Natuurmonumenten
- Landschap Noord-Holland
- Natuur en Milieufederatie Noord-Holland
- LTO Noord
- BoerenNatuur Noord-Holland
- Bouwend Nederland Regio Randstad Noord
- VNO-NCW West
- Hoogheemraadschap van Rijnland
- Waterschap Amstel, Gooi en Vecht