Noord-Hollands Dagblad / Dagblad Waterland, 25 mei 2005: PURMEREND - Dat plan van La4sale dan maar. Dat was gisteravond de voorzichtige uitkomst van een stemming onder het ruim toegestroomde gehoor bij de GroenLinks-discussieavond 'Bouwen in Waterland, hoe bescherm je dan het landschap?' in de Purmerendse Doele. La4sale heeft in Waterland ruimte voor wel 9000 woningen gevonden, op basis van cultuurhistorische uitgangspunten.
Maar het landschap beschermen? La4sale fietst met de bouwplannen dwars door beschermde natuurgebieden heen. Of zoals GroenLinks-statenlid Klaas Breunissen het formuleerde: „Jullie dumpen in de Zeevang twee nieuwe dorpen op plekken waar pontificaal borden van Staatsbosbeheer met 'Natuurreservaat' staan. Dat is onbespreekbaar."
Pepijn Godefroy van La4sale verdedigde zich door te zegen dat de bouwplannen van zijn bureau alleen zijn gemaakt op basis van wat de draagkracht van het landschap is. Wat kan en wat past zonder af te wijken van de Waterlandse cultuurhistorie? „Alleen een studie dus." Eentje waarbij de sociale en integrale toets nog ontbreken. Hetgeen vanuit de zaal de opmerking ontlokte: „We zitten hier dus te praten over iets wat helemaal nog niet af is."
GroenLinks lanceerde zelf zaterdag in deze krant een heel ander plan om de woningbehoefte voor Waterland tot 2020 in te vullen. Er moet nog ruimte voor 2000 woningen worden gevonden. Volgens GroenLinks kunnen die op de huidige plek van het golfterrein in De Purmer.
Voordeel
Breunissen legde uit dat de golfbaan dan kan verhuizen naar het oostelijk deel van De Purmer. „Als daar af en toe een balletje door de lucht vliegt, wordt het landschap niet aangetast." Maar misschien hoeft die verhuizing niet eens. „Een deel van het golfterrein naar het noorden over de Middentocht heen draaien, biedt misschien ook al genoeg ruimte voor woningbouw. Bijkomend voordeel is dat het hotel bij de golfbaan dan gewoon kan blijven staan."
Wat het publiek betreft was dit plan van GroenLinks een goede tweede. Slechts een handjevol stemde voor het verhaal dat voormalig rijksbouwmeester Tjeerd Dijkstra hield voor zijn Purmermeer-plan. Daarbij gaat het om 36.000 woningen in De Purmer, die verder deels zijn oude functie van meer terugkrijgt en zo een scheiding tussen Monnickendam, Edam-Volendam en Purmerend moet bewerkstelligen. Zodat die drie in de toekomst niet aan elkaar worden gebouwd. „Het liefst zie ik ook geen woningbouw in De Purmer. Maar het gebied wordt in alle plannen van rijksoverheid en provincie genoemd als bouwlocatie. Dan moet je goed voorbereid zijn."
Dijkstra gaf overigens aan dat zijn plan 2020 ver voorbij schiet. „Misschien hebben we het hier wel over de volgende eeuw." Daar was een deel van de aanwezigen niet zo blij mee. „We hebben het hier over zaken die op z'n vroegst in het volgende streekplan komen. In het huidige streekplan hebben de plannen van La4sale en Dijkstra helemaal geen status. Er moet nu gewoon ruimte worden gevonden voor 2000 woningen." Richting de provinciale politici: „Het wordt tijd dat jullie dat eens uitwerken."