Vier zetels in de Provinciale Staten voor GroenLinks; een verlies van 1 zetel. Een teleurstellende uitslag. Je laat je toch meeslepen door de positieve peilingen en de energie die je voelt als je campagne voert.

Dus dan is het eerste wat je ochtends bekruipt het nare gevoel van verlies, van vijf naar vier. Oké, realistisch gezien: vorige keer was de vijfde zetel de restzetel, die nu is 'omgeklapt' naar de PvdA, lijkt het. Hebben zij ook een keer voordeel van de lijstverbinding.

En mijn ochtendhumeur trok wat bij door terug te denken aan de leuke momenten tijdens de campagne en het goede gevoel  dat we dat met z'n allen hebben gedaan. Dank voor die vibe!!

Gisteravond bij elkaar in het Provinciehuis, ga je allerlei analyses bedenken. Waar zijn die stemmen gebleven? Opvallend was natuurlijk de lage opkomst, overal 10-15% minder dan vorige keer. Juist dan verwacht je procentueel meer voor GroenLinks. Maar ook onze kiezers zijn ontrouw.

Hadden we toch meer aandacht in de  campagne moeten geven aan de verschillen tussen GroenLinks en de PvdD? Hadden we meer aan onze eigen kiezers moeten benadrukken: kom alsjeblieft?

Hadden we…..

Je kunt van alles bedenken, maar echt weten waar die kiezers zijn gebleven vergt een grondiger evaluatie en dat is toch een wat langer traject. Ik baalde gisteren vooral toen de uitslag van Amsterdam voorbij kwam. Daar hoop je toch een klapper te maken. Procentueel hebben we het weliswaar iets beter gedaan dan bij de Gemeenteraad, maar bijna 10.000 mensen die de vorige keer de moeite namen om voor GroenLinks naar de stembus te gaan, zijn nu niet gekomen. Stel je dat even voor, dat is een volle Dam!

Op straat heb ik het niet gemerkt. Ik kreeg enthousiaste reacties, welwillend, slechts een keer iemand die zei “neu, bij GroenLinks hebben ze allemaal ruzie met elkaar”. Dus we zijn uit de dip, denk je dan. Bram als derde populaire politicus, het kan niet beter?! Het blijkt toch nodig nog harder eraan te trekken. Vanaf nu hou ik me vast aan de woorden van ons aller kei Vincent #HetisKoerse: “compromisloos positief campagne voeren!”. Dat lijkt me een prima leus om een nieuwe Statenfractie mee te starten. Doe je mee?

Heel veel dank voor je inzet tot nu toe en graag tot een volgende keer!

Vera Dalm
Statenlid GroenLinks Noord-Holland