In Noord-Holland leven naast miljoenen huisdieren ook miljoenen dieren in het wild. Een van de taken van de provincie is om hun ecosystemen te beschermen en ervoor te zorgen dat ze ongestoord in hun leefgebied kunnen verblijven. Daarnaast is het belangrijk dat de provincie opkomt voor de variëteit aan diersoorten. De Provincie Noord-Holland kan de biodiversiteit in stand houden door te werken aan de ecologische hoofdstructuur en te zorgen voor goede verbindingszones. Ook gericht onderhoud kan bijdragen aan bescherming van de biodiversiteit.
De Provincie Noord-Holland is vooral in het nieuws gekomen door het veelvuldig verstrekken van vrijstellingen en ontheffingen van de Flora- en faunawet, die in april 2002 in werking is getreden. Gedeputeerde staten, met momenteel een verantwoordelijke GroenLinks gedeputeerde, heeft het mandaat gekregen om deze te verstrekken. Het betreft onder andere ontheffingen om vanwege landbouwschade ganzen, kraaiachtige en zwanen te doden, of vanwege gevaar voor het vliegverkeer vogelconcentraties te bestrijden rond en op luchthavens, of om ter bescherming van kwetsbare weidevogels roofdieren zoals vossen aan te pakken. Deze ontheffingen moeten dus een bepaald doel dienen dat door de provincie in de gaten gehouden dient te worden.
Maar niet alle GroenLinks-leden zijn gelukkig met de verstrekking van deze ontheffingen. Zo vindt de GroenLinks-werkgroep Dierenrechten Nu! Dat in het geval van landbouwschade te makkelijk ontheffing wordt verleend om dieren te doden, terwijl nog niet alle alternatieven om deze schade te voorkomen of te beperken zijn uitgeprobeerd. In sommige gevallen wordt vastgesteld hoeveel dieren (bijvoorbeeld reeën) in een bepaald gebied mogen leven waarna aan jagers ontheffing wordt verleend om zoveel dieren te doden dat dit aantal ongeveer wordt gehaald. GroenLinkse critici vinden dat de omvang van een populatie vooral wordt bepaald door het voedselaanbod en dat menselijk ingrijpen hierin niet nodig of zelfs ongewenst is. Overlast van dieren zou dus ook voorkomen kunnen worden met alternatieve maatregelen, door bijvoorbeeld de ene plek voor een diersoort aantrekkelijk en de andere onaantrekkelijk te maken.
Deze discussieavond gaat over wat een GroenLinks faunabeleid in de provincie zou moeten inhouden. Welke afwegingen kunnen worden gemaakt en tot welke keuzes leidt dit?
Programma
20.00 uur Presentaties (10 minuten per persoon)
1) Een ambtenaar van de Provincie Noord-Holland
- uitgangspunten van het provinciaal Faunabeleid
- voorbeelden van de huidige koers
2) Harm Niesen, Faunabescherming
- standpunten van de organisatie
- waarom geen jacht?
- wat zou het ideale provinciale faunabeleid zijn?
20.30 uur Reactie van Albert Moens, gedeputeerde van GroenLinks in de provincie Noord-Holland
20.45 uur korte pauze
20.55 uur Discussie met de aanwezigen
- Hoe ziet het ideale GroenLinks provinciale faunabeleid eruit? Kiezen we voor dieren zoveel mogelijk hun gang te laten gaan of voor actief menselijk beheer?
- Wat zijn alternatieven om overlast door dieren tegen te gaan?
- Uitwerking van een aantal voorbeelden:
- ganzen in stedelijke gebieden zoals Purmerend
- vossen in weidevogelgebieden
- afschieten van damherten.
21.55 uur Samenvatting discussie door Klaas Breunissen, fractielid Provincie Noord-Holland
22.00 uur Einde