Medio 2006 zal de regering besluiten over maatregelen om de files tussen Amsterdam en Almere te verminderen. Vooral de mogelijke aanleg van een verbinding tussen de A6 en de A9 en de IJmeerverbinding houden de gemoederen in de regio flink bezig. De onduidelijke status en de wijze van besluitvorming werken de onrust in de hand.

Ook GroenLinks maakt zich zorgen. Op 12 november vond er een grote manifestatie plaats in het gebied. Naast Cheryl Braam en Klaas Breunissen van de Statenfractie Noord-Holland waren ook Wijnand Duyvendak en veel bezorgde bewoners aanwezig. De GroenLinks actie A6-Anee ging met start met het verzamelen van handtekeningen ter ondersteuning van de motie tegen de verbinding.
Op vragen van de Europese GroenLinks fractie antwoordde de EC commissaris dat er een prima alternatief bestaat voor het aanleggen van de A6-A9: beprijzing. Dit alternatief is na de inspraakronde meegenomen in het onderzoek naar de verschillende varianten.
De resultaten van dit onderzoek zijn inmiddels bekend gemaakt in de Alternatieven- en Variantennota A6-A9. De provincie handhaafde na deze nota haar standpunt: verbreding van A1 en A9, de “stroomlijnvariant”. GroenLinks wil dat beprijzing serieuzer wordt onderzocht, pleit voor transparante besluitvorming en duidelijkheid over een mogelijke IJmeerverbinding.
Ook buiten de Statenzaal gingen de acties door: Op 26 februari organiseerde GroenLinks op 26 februari een wandeling door het A6-A9 gebied. Naast Femke Halsema, Wijnand Duyvendak en Kathalijne Buitenweg genoten ook leden van de fractie Noord-Holland en diverse gemeenteraadsleden met honderden anderen van de omgeving. Hopelijk niet voor het laatst!

Reageren? Meer informatie? Mail Cheryl Braam cherylbraam@xs4all.nl;