Volgens een artikel in de Gooi- en Eemlander ("Gooi genegeerd wij werkbezoek Naardermeer" d.d. 5 juli j.l.) hebben de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat samen met o.a. de burgemeester van Almere maandag 4 juli een werkbezoek gebracht aan het Naardermeer. Het betrof, aldus het krantenartikel, een bezoek van bestuurders uit de Noordvleugel aan het gebied tussen de A6 en de A9. Hieronder vindt u de schriftelijke vragen van Bart Heller over dit onderwerp.
Blijkens genoemd artikel waren bij dit bezoek geen bestuurders van de betrokken Gooise gemeenten of het gewest Gooi- en Vechtstreek aanwezig. Zij waren niet van tevoren geïnformeerd. De burgemeester van Weesp noemt dit in het krantenartikel "absurd, politiek onfatsoenlijk". Gesuggereerd wordt dat het bezoek door de gemeente Almere is gebruikt om te lobbyen voor een nieuwe wegverbinding A6-A9.
Een vertegenwoordiger van de provincie Noord-Holland was wel uitgenodigd maar ontbrak wegens ziekte, aldus een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat in het krantenartikel.
Naar aanleiding van dit artikel zouden wij u de volgende vragen willen stellen.
1. Kunt u aangeven door wie of welke instantie het bezoek aan het Naardermeer is geïnitieerd?
2. Klopt het dat de provincie Noord-Holland wel was uitgenodigd maar ontbrak wegens ziekte van de betreffende gedeputeerde?
3. Bent u het met ons eens dat, mede in het licht van de grote maatschappelijke en politieke gevoeligheid van dit onderwerp in het betrokken gebied, het inderdaad, zoals de burgemeester van Weesp stelt, "politiek onfatsoenlijk" is om de betrokken gemeentebesturen niet van tevoren te informeren over een dergelijk bestuurlijk werkbezoek?
4. Bent u het met ons eens dat een van de taken van de provincie het behartigen van de belangen van de gemeenten in Noord-Holland is, m.n. naar hogere overheden toe?
5. Bent u bereid om in overleg met de betrokken gemeenten en het Gewest het initiatief te nemen om bij de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat alsmede de gemeente Almere te protesteren tegen de geschetste gang van zaken rond het bezoek en daar tevens nogmaals het standpunt van de betrokken gemeenten én de provincie Noord-Holland (géén nieuwe wegverbinding A6-A9) onder de aandacht te brengen?
Zo'n twee jaar geleden is De Uitweg gepresenteerd, waarin de bij de A6-A9 betrokken overheden en enkele maatschappelijke organisaties overeenstemming bereikten over de aanpak van de mobiliteitsproblemen van Almere. Gekozen werd voor uitbreiding van het bestaande (Rijks)wegennet en investeringen in het openbaar vervoer; een nieuwe wegverbinding A6-A9 werd van de hand gewezen. De gemeente Almere is een van de partners in De Uitweg.
Het standpunt van de provincie Noord-Holland luidt, zoals bekend, dat een nieuwe wegverbinding wordt afgewezen (zie collegeprogramma).
6. Is u in het recente verleden op enig moment formeel door de gemeente Almere gemeld dat zij zich niet langer zou scharen achter De Uitweg?
7. Bent u het met ons eens dat het vreemd is dat de gemeente Almere, ondanks het ook door hen onderschreven resultaat van De Uitweg, toch openlijk lijkt te lobbyen voor een nieuwe wegverbinding A6-A9?
8. Aangezien andere overheden ondanks De Uitweg actief lobbyen voor een nieuwe wegverbinding, lijkt het logisch dat ook de provincie Noord-Holland, al dan niet samen met de betrokken gemeenten en het Gewest, zich actief inzet tégen een dergelijk nieuw wegtracé door een van de meest waardevolle gebieden in onze provincie. Deelt u deze mening?
Op 23 augustus gaven Gedeputeerde Staten het volgende antwoord:
- Het bezoek is geïnitieerd door het ministerie van Verkeer en Waterstaat (de programmaorganisatie rijksprogramma Noordvleugel).
- De provincie Noord-Holland was in de personen van de heer A. Hooijmaijers en C. Mooij uitgenodigd. Beiden hebben de ministers laten weten dat zij niet aanwezig konden zijn in verband met de vergadering van uw staten d.d. 4 juli jl.
- Het is onzes inziens aan de ministers, die tijdens eerder bestuurlijk overleg hebben aangegeven in het gebied op werkbezoek te willen gaan, uitnodigingen te aanvaarden van de gemeente Almere en de Vereniging Natuurmonumenten. Gelet op het informele karakter van het bezoek, maar ook in zijn algemeenheid, is het aan de ministers zelf te oordelen of zij nu wel of niet (andere) bestuurders op hoogte stellen.
- De provincie heeft een eigenstandige taak beleid te formuleren voor haar grondgebied. Dat betekent niet dat zij daarmee uitsluitend belangenbehartiger is van de inliggende gemeenten. Vanzelfsprekend is het ontwikkelen van beleid, als ook het komen tot uitvoering ervan, effectiever indien het provinciaal beleid kan steunen op voldoende draagvlak, samenwerking en zo mogelijk ook het gevolg is van interactieve beleidsontwikkeling. In het geval van De Uitweg en de Planstudie Schiphol-Amsterdam-Almere zitten gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek en de provincie Noord-Holland nadrukkelijk op één lijn.
- Nee, wij zijn niet bereid protest aan te tekenen bij de ministers en zien daartoe ook geen aanleiding. Ons standpunt is onlangs nog eens verwoord in de reactie van het Platform Bereikbaarheid Noordvleugel aan de minister van Verkeer en Waterstaat op de Startnotitie Planstudie Schiphol-Amsterdam-Almere. Daarin is, conform de uitkomsten van De Uitweg, de voorkeur voor de stroomlijnvariant aangegeven. Zoals bekend (in het standpunt over De Uitweg) heeft een aantal partijen een terugvaloptie geformuleerd in de zin van een rechtstreekse verbinding tussen de A6 en de A9 (ondergronds).
- Nee, het is ons niet bekend dat de gemeente Almere zich niet langer achter het Uitwegdocument zou stellen. Daarbij zij overigens aangetekend dat de gemeente Almere in het Manifest De Uitweg expliciet een terugvaloptie in de vorm van een nieuwe wegverbinding tussen de A6 en de A9 heeft laten opnemen. Wij betreuren het overigens dat de gemeente Almere bestuurlijk niet deelneemt aan De Groene Uitweg.
- Al dan niet in het openbaar geventileerde opvattingen van individuele bestuurders zijn altijd interessant maar zijn voor de bestuurlijke partners pas echt relevant als die opmerkingen of standpunten geformaliseerd zijn of worden door de respectievelijke colleges, raden of staten. In die zin is er dan ook geen sprake van een actieve lobby door Almere. De gemeente Almere brengt tot nu toe alleen haar terechte zorg onder de aandacht als het gaat om de ontwikkeling van infrastructuur in relatie tot de woningbouwtaakstelling van die gemeente. Dat daarbij ook andere alternatieven dan het stroomlijnalternatief onderwerp van gesprek zijn, is niet verrassend gezien de door Almere zelf benoemde terugvaloptie in het Manifest De Uitweg. Alle partijen zijn het er over eens dat een oplossing voor de verkeersproblematiek in de oostflank van de Noordvleugel dringend noodzakelijk is. Wijzelf, en met ons vele anderen, achten het stroomlijnalternatief een realistisch alternatief en vinden een rechtstreekse verbinding A6-A9 die de landschappelijke en natuurwaarden van het gebied aantast niet acceptabel.
- Ons standpunt over de A6-A9 is helder en duidelijk op tafel gelegd. Het spreekt voor zich dat wij het door ons omarmde alternatief zullen propageren en actief in zullen brengen binnen het kader van de Planstudie Schiphol-Amsterdam-Almere, het rijksprogramma Noordvleugel en De Groene Uitweg. Een actief verzet heeft op dit moment geen zin. Allereerst zal duidelijk moeten zijn wat de planstudie aan resultaten oplevert. Op basis van de resultaten zullen wij trachten de partijen in de regio te verenigen rond het alternatief waarbij de natuur- en landschappelijke waarden van het Gein en de Vechtstreek blijven gespaard.