Een aantal Noord-Hollandse organisaties heeft het zwaar voor de kiezen gehad vanwege de provinciale bezuinigingen op cultuur. Van de 14 miljoen euro die tot 2015 werd uitgegeven, blijft per jaar nog maar structureel 10 miljoen over. Een bezuiniging van 30% dus! Erfgoed werd grotendeels ontzien. Op cultuureducatie en bibliotheken wordt het meest beknibbeld.

De bezuiniging zet de bestaande culturele infrastructuur  zwaar onder druk. Dat is doodzonde. Ieder kind zou de kans moeten krijgen om met cultuur in aanraking te komen. Het gaat om spel en creativiteit, waar sommigen kinderen buiten school weinig van meekrijgen. We wonen per slot van rekening niet allemaal in de grote stad, of zijn in de gelegenheid om contributie voor de muziekschool te betalen. Het kan toch niet zo zijn dat of je al dan niet in aanraking komt met cultuur afhangt van de inkomenspositie van je ouders?

Naast protesten op de slinkende middelen op het gebied van cultuureducatie blijven we ons inzetten voor een andere manier van omgaan met de bestaande Noord-Hollandse culturele infrastructuur. Neem bijvoorbeeld de Cultuurcompagnie. Op basis van eerder aangekondigde bezuinigingen heeft daar in 2015 een enorme reorganisatie plaatsgevonden. Onderdelen zijn verzelfstandigd en er zijn 19 mensen ontslagen. Een zeer ingrijpende gebeurtenis. Maar daarmee was het nog niet klaar. Afgelopen zomer kwam het provinciebestuur plots met de bizarre mededeling dat de subsidie per 1 januari 2017 helemaal stopt.

In Provinciale Staten is er helaas geen meerderheid om de bezuinigingen tegen te houden. Maar wij gaan er alles aan doen om een afbouwperiode voor de subsidie in het leven te roepen, zodat de Cultuurcompagnie in ieder geval wél de tijd en mogelijkheid krijgt om de overgangsfase naar volledige zelfstandigheid goed in te kunnen vullen.

Appeltje eitje? Helaas niet. Hoe het provinciebestuur in deze te werk gaat is behoorlijk onthutsend, niet alleen vanuit GroenLinks perspectief. De  zaak is nu onder de rechter, met als gevolg dat de coalitiepartijen zich nu nog niet willen uitspreken over ons voorstel voor een fatsoenlijke afbouwregeling. Maar uiteindelijk, zou je zeggen, zullen zij ook moeten inzien dat het hier gaat om een kwestie van behoorlijk bestuur. Het is immers onfatsoenlijk de subsidie rigoureus in één keer stop te zetten, zeker als een organisatie in de problemen komt door gewijzigd provinciaal beleid. Wordt vervolgd dus.

Alwin Hietbrink

fractievoorzitter GroenLinks Noord-Holland