Gedeputeerde Staten drijven met hun besluit om te kiezen voor de Golfbaanvariant als tracé voor een verbindingsweg tussen de A8 en de A9 een enorme wig tussen de provincie en de regio. De andere onderzochte varianten, de Heemskerk en het Nul-plusalternatief, verdwijnen definitief van de agenda. In plaats van dat er een integraal plan voor het hele gebied wordt gemaakt gaan Gedeputeerde Staten nu alleen aan de slag met een landschapsplan (= inpassingsplan) voor de Golfbaanvariant.
Pittige weerstand vanuit de IJmondgemeenten
Er is pittige weerstand tegen de lijn van Gedeputeerde Staten. Zo zijn de gemeenten Heemskerk en Beverwijk mordicus tegen de Golfbaanvariant. Zij stellen terecht dat de leefbaarheid niet voldoende is onderzocht. Velsen heeft in een stevige brief aangegeven dat er een landschapsplan voor zowel het Heemskerk- als het Golfbaanalternatief moet worden gemaakt. Zo niet, dan dreigt Velsen de financiële bijdrage aan de verbindingsweg ter discussie te stellen.
Groene organisaties: behoud groene long
Ook groene organisaties zijn uitermate kritisch over het besluit van Gedeputeerde Staten. Landschap Noord-Holland, Stichting Oer-IJ, Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland, de Samenwerkende Vogelwerkgroepen Noord-Holland en Vogelbeschermingswacht Zaanstreek vinden dat ‘deze aanpak geen recht doet aan de veel bredere maatschappelijke en ruimtelijke opgaven die in dit gebied spelen’. Ze hebben aan het provinciebestuur gevraagd om eerst een integraal gebiedsplan te ontwikkelen voor de waardevolle groene long, en dat plan leidend te maken voor verdere besluitvorming. Natuurlijk is GroenLinks enthousiast over dat initiatief. Er spreekt liefde uit voor het kwetsbare gebied. Het sluit ook uitstekend aan bij het advies van de Rijksadviseurs om alle ruimtelijke ontwikkelingen in het gebied in beeld te brengen.
Vernietigend oordeel ICOMOS
ICOMOS, het adviesorgaan van Unesco, velde al eerder een vernietigend oordeel over deze variant en ‘sommeerde’ het terug naar de tekentafel. Het zou een ‘ontoelaatbare aantasting van het landschap betekenen’. De Stelling van Amsterdam zou zelfs de status van Werelderfgoed kunnen verliezen. Desondanks sprak Gedeputeerde Staten eind mei 2018 haar voorkeur uit voor een Golfbaanvariant. Je zou dus kunnen zeggen dat ons provinciebestuur dobbelt met de status van het gebied.
Lokale oplossingen
Het is geen geheim dat GroenLinks geen voorstander is van de Golfbaanvariant. Wij hebben altijd gepleit voor onderzoek naar lokale oplossingen van de problematiek, oplossingen die het best aansluiten bij de Nul-plusvariant. Daarin is namelijk onderzocht of het mogelijk is om de problemen op te lossen zonder een nieuwe wegverbinding aan te leggen. Maar Gedeputeerde Staten willen niet verder met dat alternatief. Ze focussen primair op het aanleggen van een nieuwe lap asfalt. De kansen om de leefbaarheid in het gebied te verbeteren blijken van ondergeschikt belang.
Provinciale Staten schuift hete aardappel door
De commissie Mobiliteit zou zich deze maand buigen over de keuze van Gedeputeerde Staten voor de Golfbaanvariant, maar op voorstel van D66 wordt in dit stadium geen besluit voorgelegd aan Provinciale Staten. Het lijkt een ‘slimmigheidje’ om de hete aardappel zo door te kunnen schuiven tot na de verkiezingen. Wat GroenLinks betreft zou er in Provinciale Staten wél een debat moeten plaatsvinden over de keuze voor de Golfbaanvariant. Het gaat hier immers om een ingrijpende beslissing die enorme consequenties heeft voor een nu nog bijzonder provinciaal landschap.
GroenLinks: groene long koesteren en veilig stellen
Het is voor ons een raadsel waarom Gedeputeerde Staten nu al concludeert dat het Golfbaanalternatief de beste verbinding tussen de A8 en de A9 is. GroenLinks heeft het provinciebestuur opgeroepen om meer afstand te nemen en een pas op de plaats te maken. Wat ons betreft begint dat met een erkenning van de uitzonderlijke waarde van het gebied tussen de A8 en A9. Het is een bijzonder stuk Noord-Holland dat we moeten koesteren. Het gaat om prachtig open landschap, dat essentieel is voor de (opgroeimogelijkheden) van weidevogels en verbonden is met de Stelling van Amsterdam. De aanwezige natuurgebieden, met beschermde natuurwaarden, zijn waardevol voor planten en dieren. Niet voor niets loopt het Natuurnetwerk Nederland dwars door het gebied.
Daarom willen wij, evenals de eerder genoemde groene organisaties, dat er eerst een landschapsplan voor het hele gebied wordt opgesteld dat vervolgens wordt voorgelegd aan ICOMOS. Pas daarna kun je er wat van vinden en met elkaar over praten, waarna een goed gewogen en gedragen besluit kan worden genomen.
De blinde voorkeur van het provinciebestuur voor de Golfbaanvariant doet geen recht aan de landschappelijke en cultuurhistorische waarden en is bovendien in strijd met de afspraken uit het coalitieakkoord om de ‘regionale bijdragen voorwaardelijk te laten zijn voor de verdere uitwerking en realisatie van de verbindingsweg.’