De besluitvorming over een nieuwe kernreactor in Petten is een nieuwe fase ingegaan. In januari werd bekend dat het Argentijns-Nederlandse consortium ICHOS de nieuwe reactor wil gaan bouwen. Deze is vooral bedoeld voor de productie van medische isotopen. GroenLinks heeft zich altijd verzet tegen deze bouw omdat er naar onze overtuiging voldoende, veiligere en goedkopere alternatieven zijn. Wij pleiten daarom voor investeringen in deeltjesversnellers.

Het Rijk en de overheid committeerden zich eerder aan een publieke lening van in totaal 80 miljoen euro (waarvan 40 miljoen vanuit de provincie) om in de opstartfase voldoende stappen te kunnen zetten om private investeerders over de streep te trekken. Gedeputeerde Staten besloot in januari het tweede deel van de tweede tranche beschikbaar te stellen om de business case verder uit te werken. Er werd 7,5 miljoen euro vrij gemaakt. In totaal is inmiddels 22,5 miljoen euro provinciaal geld beschikbaar gesteld ten behoeve van het project. Een besluit over de derde (en laatste) tranche volgt later dit jaar.

In het coalitieakkoord is afgesproken dat de tweede tranche van de middelen voor Pallas alleen beschikbaar zouden worden gesteld als er een geactualiseerde en sluitende business case was. "Sluitend" blijkt in de praktijk een zeer rekbaar begrip. De business case is in december 2017 volgens de voorbereidende partij "verder uitgewerkt" en "solide", maar of dat hetzelfde is als sluitend? In die maand werd immers ook bekend dat een hoogambtelijke werkgroep die Rutte III adviseerde bij de formatie heeft gezegd dat er waarschijnlijk 60 tot 100 miljoen euro publiek geld bij moet om de zaak rond te krijgen. Keer op keer blijft GS herhalen dat het er echt goed uit ziet en dat private investeerders uiteindelijk over de brug zullen komen. Mijn gok: het geld dat nu als lening wordt ingezet vanuit de overheid (en dus terug betaald moet worden) zal straks nodig blijken om de business case sluitend te krijgen. Dan heet het opeens een investeringsbijdrage die goed te verantwoorden is omdat Pallas heel belangrijk is voor de lokale werkgelegenheid in de regio.

Wij blijven ons ondertussen verzetten tegen nieuwe bijdragen en zullen de alternatieven over het voetlicht blijven brengen.