GroenLinks in gesprek met Wijk aan Wijk aan Zeeërs over grafietregens

Vandaag ging GroenLinksers in Wijk aan Zee de deuren langs om met bewoners te praten over de problemen rondom de grafietregens en ze een hart onder de riem te steken. Onder meer onze lijsttrekker Zita Pels, kandidaat Statenleden en gemeenteraadsleden uit Velsen, Beverwijk en Heemskerk, belden bij mensen aan.

'We hebben goede gesprekken gevoerd. Eenieder vindt dat de regens moeten stoppen en dat er liever vandaag dan morgen een oplossing moet komen voor de overlast’. Aldus Zita Pels.

In de afgelopen drie maanden heeft Tata Steel dertig keer de uitstootregels overtreden. Daarmee is het is het maximale aantal dwangsommen bereikt. GroenLinks stelt dat het klip en kaar is dat de handhaving heeft gefaald en gelooft niet dat een verhoging van de dwangsommen - zoals het provinciebestuur voorstelt - de grafietregens zullen stoppen.

Pels: ‘Voor een multinational als Tata is een boete van 25.000 euro, zoals de provincie nu oplegt per overtreding, nog steeds een schijntje. Zeker zolang de boetes ook nog eens fiscaal aftrekbaar zijn. Er zijn opties genoeg voor stevigere maatregelen’.