‘Maak 2 miljoen euro vrij voor sluiting Hemwegcentrale’

De Statenfracties van GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie-SGP vinden dat de provincie Noord-Holland zich, net als de gemeenten Amsterdam en Zaanstad, in moet zetten voor een snelle sluiting van de kolencentrale aan de Hemweg in Amsterdam. Maandag 10 juli stemt Provinciale Staten over hun voorstel om daarvoor 2 miljoen euro beschikbaar te stellen.

De Hemwegcentrale in Amsterdam is de vuilste kolenverbrander van Nederland, met enorme gevolgen voor het klimaat en de volksgezondheid, blijkt uit een onlangs verschenen rapport van Greenpeace. Jaarlijks sterven 30 mensen vroegtijdig, krijgen 20 mensen chronisch bronchitis en zijn er 740 astma-aanvallen bij kinderen, zo blijkt uit het rapport. Het is zaak dat de Hemwegcentrale zo snel mogelijk dichtgaat, zeggen de Noord-Hollandse Statenleden.

De beoogde 2 miljoen is een ‘meevaller’ die de provincie aan recent verkochte aandelen in windenergie heeft overgehouden. ‘Wat is er mooier dan de opbrengst uit windenergie te investeren in een schone en gezonde leefomgeving? Er is geen enkel excuus meer om de sluiting nu nog veel langer te laten wachten,’ stellen Rosan Kocken van GroenLinks, Linda Vermaas van de Partij voor de Dieren en Michel Klein van de ChristenUnie-SGP.

De 2 miljoen euro vanuit Noord-Holland zou een aanvulling zijn op 5 miljoen euro die al bijeen is gebracht vanuit een crowdfundinginitiatief om de centrale te sluiten, inclusief 1 miljoen euro toegezegd door de Gemeente Amsterdam. Experts schatten dat er €10 miljoen nodig is voor de sluiting.

Foto: Edwin van Eis.