Zomerborrel!!

De fractie van GroenLinks Noord-Holland nodigt je van harte uit voor een gezellige zomerborrel op zaterdag 30 juni! Deze keer is onze locatie en uitvalsbasis de Boerderij op IJburg, die tegenwoordig in Diemen ligt. Voorafgaand aan het daadwerkelijke geborrel presenteren we een boordvol en afwisselend programma. Vanaf 10.30 uur ben je van harte welkom en staat de koffie en thee voor je klaar.

11.00 uur Bezoek aan Fort Diemerdam (maximaal 50 personen)
Vanuit de boerderij wandelen we naar Fort Diemerdam, dat onderdeel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam. We krijgen daar een rondleiding en gaan, onder leiding van deskundigen, in gesprek over de onzalige asfaltplannen van de provincie voor een weg dwars door de Stelling van Amsterdam.

12.15 uur lunch (maximaal 50 personen)
We trakteren je op een heerlijke biologische, plantaardige lunch

In de middag gaan we uiteen in drie groepen. De middagprogramma`s starten om 13.00 uur. Je kunt kiezen uit:

Diemer Vijfhoek
Voormalig wethouder Ruud Grondel vertelt je alles over dit natuurgebied dat onbedoeld is ontstaan na de aanleg van de huidige NUON-centrale en het verbreden van het Amsterdam-Rijnkanaal. Er zijn plannen geweest om er een keurig natuurgebied van te maken, maar uiteindelijk is er besloten om het tachtig hectare grote gebied ongemoeid te laten. Onze tip: trek schoenen aan die vies mogen worden en trek 'jungle bestendige' kleren aan, want de paden door dit opzettelijk ‘verwaarloosde’ gebied kunnen nog wel eens modderig en dichtgegroeid zijn.

Sociale provincie en gelijke kansen
Armoede bestrijden en het bevorderen van gelijke kansen doe je niet alleen in het sociale domein van de gemeenten of de landelijke overheid, maar in elke overheidslaag en bij elk overheidsdomein. Althans, dat vindt GroenLinks. Maar hoe laat je die lagen beter samenwerken en hoe zorg je ervoor dat ook de provincie haar verantwoordelijkheid neemt en zorgt dat op haar werkterreinen er alles aan wordt gedaan om de inkomensongelijkheid in Noord-Holland te verkleinen? Denk aan betaalbaar ov, energiearmoede bestrijden, toegankelijk houden van cultuur, natuur en sport en het oplossen van het tekort aan sociale woningen. Met (ovb) Femke Roosma, fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam, Zita Pels, Statenlid GroenLinks Noord-Holland, Andy Rossel, fractievoorzitter GroenLinks Limburg  (Limburg is de enige provincie in Nederland met een Sociale Agenda waar deze Statenperiode €32 miljoen voor beschikbaar is. Daar bovenop diende hij met succes een motie voor provinciaal geld voor kinderen in armoede in)

 

Voedsel/stadslandbouw
Nederland is met haar intensieve landbouw een grote voedselexporteur, helaas vaak ten koste van natuur en biodiversiteit. Tegelijk woont ongeveer de helft van de bevolking in stedelijke gebieden en komt weinig in aanraking met de productie van ons voedsel. Dat kan ook anders, met lokaal geproduceerd voedsel en landbouw die samen met in plaats van tegen de natuur werkt. In een toekomstscenario van Bureau de Helling schetsen zij een hervorming van de voedselproductie om minder druk op onze leefomgeving te leggen en tegelijk de controle over wat we op ons bord krijgen te vergroten. In Noord-Holland zijn er verschillende alternatieven, die kleinschalig en duurzaam zelf landbouwproducten telen. Voor zichzelf, voor restaurants, voor cateraars, voor particulieren. Waar lopen zij tegen aan? Hoe kan stadslandbouw een bijdrage leveren aan meer duurzame vormen van voedselproductie? Hoe geven we boeren een duurzame toekomst en verbeteren we het dierenwelzijn? We gaan samen op zoek naar antwoorden en verzamelen input voor ons nieuwe verkiezingsprogramma. Met Jasper Blom (programmacommissie), Richard Wouters (Bureau de Helling), Sijas Akkerman (Natuur en Milieufederatie Noord-Holland  en Cora-Yfke Sikkema, GroenLinks wethouder in Haarlem.

15.15 uur. Plenaire terugkoppeling

15.30 uur. Rondleiding Boerderij op IJburg

Rond 15.45 uur heffen we het glas op de zomer!

Praktische dingen
Aanmelden is noodzakelijk! Tot en met de lunch is er plek voor 50 personen. Heb je je aangemeld voor deze bijeenkomst maar kun je onverhoopt toch niet komen? Dan is het heel fijn als je je even tijdig afmeldt via groenlinks@noord-holland.nl !

De Boerderij op IJburg vind je op de Overdiemerweg 36a, 1111 PP, Diemen. Klik hier voor een routebeschrijving. Vanaf de bus- en tramhalte is het resp. ongeveer 15 a 20 minuten lopen. Voor wie dat te ver is, stuur een mailtje naar groenlinks@noord-holland.nl Dan kijken we of we een pendeldienst kunnen aanbieden.

Locatie

Boerderij op IJburg
Overdiemerweg 36A
1111 PP Diemen
Nederland
Vijfhoek, gelijke kansen of voedsel/stadslandbouw
svp 'Ja' of 'Nee' invullen